Vår historia

Året var 2001, då Kaj Lidman från Göteborg kände en tydlig Guds kallelse att köpa den fina Lyxbussen, som blev Cafébussen för evangelisation. En Cafébuss med uppdraget att finnas på olika festivaler, marknader, torg och i nattlivet kom till. Att få vara rörlig och kunna möta människor där de finns, då är det så bra med en Cafébuss!  Prislappen var närmare en miljon och satsningen var av Kajs egna pengar.

Intresset för verksamheten ökar och 2003 bildas föreningen Bussmissionen, med representanter ifrån olika kyrkor. Kaj ställde Cafébussen till den nybildade organisationens förfogande.

Cafébussen och dess verksamhet har under åren varit till stor välsignelse för både församlingar och människor, som har kommit i kontakt med bussen. Långt innan föreningen startade, har vi flera års erfarenhet av Cafébussarbete i Sverige och i Österrike. Den nuvarande Cafébussen kunde efter några år friköpas från Kaj Lidman. Idag ägs bussen helt av Bussmissionen, som tar emot inbjudningar från en eller flera kyrkor i en stad eller region.

Tillsammans med de kristna på orten kör man ut den stora vinröda Cafébussen och ställer den så centralt man kan, för att försöka nå dagens målgrupp. Ibland kan det vara en lördag förmiddag med shoppande familjer och pensionärer. En annan gång kan det gälla en ungdomsfestival eller en natt i centrum i en vanlig svensk stad.

Han sålde företaget för bussen

Svårigheter kan bli möjligheter. Det har blivit en verklighet för Kaj Lidman i Göteborg. Kaj befann sig under en tid i livet i en tunnel mellan liv och död, av olika prövningar. Först föll Kaj nio meter rakt ned i ett betonggolv. Senare dog hans första fru. När det var som värst bad Kaj: ”Gud jag fattar inte vad som händer, men jag vet att Du är god.”

En tid senare berättar Kaj att han plötsligt hörde en stark och tydlig röst: ”Kaj, om du vill fortsätta så har jag det här för dig.” Tre gånger efter varandra såg Kaj en dubbeldäckarbuss med boogie som i en syn.

Det mycket speciella budskapet, gömde Kaj inom sig och tänkte att det som är fött av Gud är kvar, annars skulle det försvinna. 2001 börjar han leta efter den buss han hade sett. Kaj reser runt i Sverige och var även i Tyskland och Holland. Till slut hittade Kaj bussen, sålde sin motorseglare och sitt företag och köpte den för 850000 kronor. Första steget var tagit. Nu hade han bussen. När han såg en video om Cafébussen Gottfried som Agneta och Ove Jonsson hade använt sig av i Österrike, talade Gud till honom och han tog kontakt med paret. Idag kör Ove bussen.

Kaj åkte med Cafébussen till Hultsfredsfestivalen och tänkte att det var de här ungdomarna som Jesus dog för, de är sökare. Var är kyrkan? Det är inte de friska som behöver läkare, det är de förlorade. Kaj berättar att hans hjärta fylls av medlidande och hur hjärtat slog lite extra för dem som hamnat lite snett i livet. Bussen finns där folket är. Vi stoppar inte in människor i fack, vi finns för att människor ska få ett möte med Gud. Vi måste älska människor för vilka de är, inte för vad de skulle vara. Kaj refererar till Bibelordet om att bli som en jude för juden och grek för greken. Jag vill vara raggare för raggaren och som en Hells Angels för en medlem i Hells Angels, säger han med stort allvar.

Kaj låter oss i föreningen använda bussen och 2008 köper föreningen Bussmissionen Cafébussen av Kaj.

Se filmerna om oss nedan!

Ove Jonsson, eller ”Buss-Ove” som han också kallas, delar med sig av sin passion och kallelse till att berätta för människor om Jesus. Något som sker med hjälp av en buss. Bussmissionen är en cafébuss vars uppdrag är att evangelisera på festivaler, marknader och torg. Ove delar med sig av sin berättelse, sin erfarenhet och en del av de rörande möten han fått med människor i stor nöd. Välkommen ombord!

När vi var med Julbussen i Ryssby 2021, kom ett filmteam från Kanal 10 och gjorde ett reportage om Julbussen.

Medverkar gör Britt-Marie Johannesson och Christian Andersson.